CRUI

Després de guanyar el Premi Alícia al millor directe amb Trencadís,  l’OMAC ens va encarregar un nou projecte al Dani López, a la Clara Fiol i a mi, sobre la transhumància i el transhumanisme, sobre l’ofici dels pastors i la intel·ligència artificial. Vam partir de la pel·lícula El Somni de Christophe Farnarier i vam poder treballar amb ell i conèixer el testimoni de primera mà del seu protagonista, en Joan “Pipa”. El resultat és un nou format d’espectacle musical que ja vaig explorar amb Xavi Sarrià i el seu  No s’apaguen les estreles, un concert-documental que dona valor al coneixement adquirit a través de la tradició oral.

Crui és la segona producció de la Orquesta de Músiques d’Arrel de Catalunya, OMAC, un concert inspirat en la pel·lícula El somni, de Christophe Farnarier, compost i dirigit per Dani López, amb lletres i poemes de Clara Fiol i dramatúrgia i direcció artística de Martí Torras Mayneris.

Crui explora la riquesa antropològica, ecològica i artística de la transhumància dels Pirineus i gira al voltant del transhumanisme. Ho fa a partir de les cançons que descriuen les llargues rutes geogràfiques i en faciliten la seva memorització, i d’altres formes musicals sorprenents, com el cant redoblat.

L’Orquesta de Músiques d’Arrel de Catalunya, OMAC la formen joves intèrprets punters de diferents gèneres musicals com el tradicional, el jazz o la clàssica i provinents d’arreu dels Països Catalans. És una formació instrumental única que innova des de la tradició i que produeix els seus propis concerts i audicions, servint de plataforma als compositors emergents i d’altaveu per a la cultura popular.

Amb Trencadís, la primera producció de l’OMAC, estrenada l’octubre del 2021, han actuat a una vintena dels millors escenaris i festivals d’arreu del país, amb un gran nombre de públic i un èxit aclaparador, que els ha portat a guanyar el Premi Alícia de l’Acadèmia Catalana de la Música com a millor Directe (juny del 2022) i a ser finalistes d’altres grans premis com l’Enderrock al Millor disc de Folk del 2022.

Composició i direcció musical
Dani López Pradas
Dramatúrgia i direcció artística
Martí Torras Mayneris
Lletres i poemes
Clara Fiol
Inspiració i somni
Christophe Farnarier
Amb la col·laboració dels Pastors
Joan Pipa
Mercè
Teresa
Marc August Muntanya
Marina Vilalta

Cantants
Alba Careta
Alba Armengou
Joana Gumí
Albert Dondarza
Pau Lligadas

Plantilla instrumental


Adrià Grandia Moreno, viola de roda i tarota; Alba Careta Arnaus, trompeta; Albert Dondarza Roca, violí, rebec; Anna Urpí Baldrís, violí; Apel·les Carod Requesens, violí; Cati Plana Cerdà, acordió diatònic; Cristina Boixadera Ibern, bailó ; Darío Barroso Miranda, guitarra; Marina Prat, viola; Francina Mercadal Caballero, trombó; Iu Boixader Castelar, contrabaix; Ivan Alcazo Castellarnau, tible; Ivó Jordà Álvarez, graalla i tarota; Joana Fugaroles Ferrer, viola; Joana Gumí Roca, violí; Jordi Montasell Bachs, fiscorn; Josep Cordobés Miravitlles, bateria; Manu Sabaté Benach, clarinet baix, tenora i gralla; Marc Vall Balañà, percussió; Marçal Ramon Castellà, acordió diatònic; Maria Antònia Gili Cursach, trompeta; Maria Puertas Malagarriga, tuba; Martí Villegas Pons, fiscorn; Mireia Villa Cejudo, violí; Montse Soques Berga, flautí; Núria Casas Coll, contrabaix; Pau Puig Olives, graça, dolçaina i cornamusa; Pere Olivé Aymerich, percussió, Rosa M. Rodríguez Malé, tenora.
Disseny de so
Pau Vinyoles Romo
Disseny d’il·luminació
Roger Piqué
Diseño de escenografia
Martí Torras Mayneris
Llorenç Corbella Burgués
Audiovisuals El somni, L’eternitat
Christophe Farnarier
Creació nous audiovisuals
LLANO
Alejandro Ramirez
Sergi Vicente
Vestuari
CarmePuigdevalliPlantés
Tècnic de so
Pau Vinyoles Romo
Tècnic d’il·luminació i audiovisuals
Roger Piqué
Auxiliar de so i il·luminació
Abdon Compta Solano
Tècnic de masterització
Ferran Conangla Mayor
Fotografia
Mario Wurzburger
Txus Garcia
Christophe Farnarier 
Producció
David Coll Bailador
Marçal Ramon Castellà
Comunicació
Ivó Jordà Álvarez

 

Crítica

“L’OMAC, amb Martí Torras de director escènic, ha apostat per construir un espectacle que es pugui devorar per la vista, que sigui un espectacle sensorial a tots nivells, amb una pantalla gegant, llums i una posada en escena molt treballada.”

Júlia Brustenga, NÚVOL

 

Més projectes