NIT DE SANTA LLÚCIA 2024

L’ any que celebrava els meus primers 25 anys de carrera professional, Òmnium Cultural em tornava a encarregar, tres anys després de la primera, la direcció artística de La Nit de Santa Llúcia. Aquesta vegada vaig voler posar en valor com menystenim la nostra llengua, la música, la dansa d’arrel, i per extensió, la nostra cultura. Per això em vaig nodrir d’artistes joves que admiro, antics companys de viatge amb qui és més fàcil revisitar paisatges i cançons, i crear noves peces per l’ocasió. 

El Teatre Nacional de Catalunya va acollir la nit de dimarts, 10 de desembre de 2024, la 74 edició de la Nit de Santa Llúcia, la Festa Òmnium de les Lletres Catalanes, amb direcció artística de Martí Torras Mayneris, que ja l’havia dirigit a l’any 2021.

Cita anual abans de Nadal, és  la festa en què Òmnium Cultural atorga els premis de literatura i comunicació. Després de diversos anys circulant pel territori, des del 2020 la festa se celebra a Barcelona, ​​concretament al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) amb una gala que es retransmet en directe a TV3. Aquest any l’encarregada de conduir-la ha estat Elisenda Pineda i ha comptat amb la música de Dani López, amb les cantants Alba Armengou i Alba Careta, i les actuacions de la poeta Mireia Calafell,  la dansa de Fátima Campos, la companyia eia de circ i la dansa d’arrel de l’Esbart Maragall.

Pineda ha començat una gala àgil assegurant que, pel que fa a la llengua catalana, “no estem tan malament com ens volen fer creure”. Ha recitat una llista d’èxits culturals: Rita Payés i Tarta Relena al Tiny Desk, i els rècords a taquilles de pel·lícules com  Casa en flames i El 47 entre ells. Però a partir de referències còmiques a campanyes del Consorci per a la Normalització Lingüística el guió de l’acte ha reivindicat que “maquillant la realitat no solucionarem res”.

La Nit de Santa Llúcia va ser iniciada el 1951 a Barcelona per l’editor Josep M. Cruzet, fundador de la Llibreria Catalònia i de les editorials Selecta i Aedos. En aquesta primera vetllada, celebrada en clandestinitat, s’hi va lliurar el premi de novel·la Joanot Martorell de novel·la, que convocaven els editors Aymà. El nom de Santa Llúcia li ve de la data del 13 de desembre, en la qual s’havia adjudicat el Premi Crexells, instituït el 1928 per l’Ateneu Barcelonès en memòria de Joan Crexells, mort als 30 anys el dia de Santa Llúcia de 1926. 

El 1960, la Nit de Santa Llúcia va acollir un nou premi de novel·la, el Sant Jordi, instituït pel mateix grup de persones que l’any següent (1961) fundaria l’entitat Òmnium Cultural, que des d’aleshores és l’organitzadora de la vetllada.

Entre 1951 i 1971 aquesta festa se celebrava en format de sopar literari a la ciutat de Barcelona. A partir del 1972, la festa esdevé itinerant i se celebra en alguna ciutat on Òmnium Cultural hi té seu territorial. Des d’aquell moment, esdevé La Festa de les Lletres Catalanes, tot mantenint la referència als seus orígens amb el nom de Nit de Santa Llúcia.

L’any 2008, la vetllada canvia de format: els premis literaris deixen de lliurar-se en un sopar i s’integren en un espectacle creat expressament per a l’ocasió i emès en directe per Televisió de Catalunya. Dos anys més tard, el tradicional sopar, que havia passat a un segon pla, deixa de celebrar-se i la Nit de Santa Llúcia consolida el format d’espectacle televisiu emès des d’algun teatre o auditori del país.

Direcció artística

Martí Torras Mayneris

Guió

Sadurní Vergés

Martí Torras Mayneris

Direcció musical

Dani López

Presentadora

Elisenda Pineda

Veu en off

Elisenda Roca

Músics

Alba Armengou, veu i trompeta

Marçal Ayats, violoncel

Alba Careta, veu i trompeta

Magí Capdevila, Tenora, teclats i percussions

Josep Cordobés, bateria, percussió i electrònica

Dani López, guitarra,teclats, veus i programacions

Amb la participació de

Fàtima Campos , ballarina i coreògrafa de la darrera peça

Mireia Calafell , poeta

Natàlia Mas , Queta

Òscar Kapoya , actorPere Seda

Frana Lissia, Companyia Eia 

Celso Pereira, Companyia Eia 

Esbart Maragall

Georgina Cascante, Andrea del Moral, Judit Eixarch, Mar Eixarch, Ibai Ferrer, Gemma Gaig, Laia Ganado, Guillem Ginestet, Júlia Ginestet, Lioba Harder, Laia López, Berta Martínez, Didac Martinez, Mariona Pellicer, Guillem Pérez, Marc Pla, Anna Pulido, Eulalia Ribo, Marta Ribó, Marta Robles, Edna Rodriguez, Ares Lu Rovira, Marta Sanchis, Pere Seda, Mónica Tudela, Marc Udina

Coreografia Esbart

Pere Seda

Clip audiovisual Norma

Paula Blanco Barnés, Norma

Rubén Lunares, cambrer

Júlia Costa, Agniezska

Natàlia Mas, Queta

La Tremenda cia, companyia de teatre musical

Clàudia Abellán

David Bonilla

Arnau Fa

Lu Martín

Gerard Portolés

Queralt Sànchez

Disseny d’Escenografia

Laura Clos, Closca

Disseny d’Il·luminació

Guillem Gelabert

Disseny de so

Tomi Pérez

Disseny audiovisuals i tècnic de QLAB

Martín Elena

Disseny de Vestuari
Néstor Reina
Realització audiovisuals

Òmnium Cultural
Ògnius TV

Disseny Gràfic i animacions

Josep Prat Sorolla

Pantalles LED
Perspective Events
So
Tour Serveis
Tècnics
Equip tècnic del Teatre Nacional de Catalunya
Producció execuiva

Àfrica Estringana

Carles Suay

Miquel Salip

Equip d’Òmnium Cultural

Producció

Òmnium Cultural

Agraïments
Joan Leon, Josep Maria Andrés Aranya, Txutis, Àlex Robles, Virgínia Gran, Lluís Cuevas, Clara Fiol, Anna Gual,  Marçal Ramon, OMAC (Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya) i tot l’equip d’Òmnium, de TV3 i del Teatre Nacional de Catalunya

  • +Info

Més projectes