TRANSATLÀNTIC

En aquesta producció hi havia moltíssim talent jove, i va ser un luxe descobrir el compositor i director musical, Magí Capdevila, la vintena de músics de l’OMAC Juvenil i tornar a treballar amb els actors i actrius de La Tremenda cia i l’escenògraf Llorenç Corbella. Amb tots ells vam gestar Transatlàntic en un temps rècord, fusionant l’electrònica amb la sonoritat tradicional de la música d’arrel del país.

L’OMAC Juvenil presenta Transatlàntic, un combinat inèdit i irresistible per a públics joves on es recuperen les músiques ballables que van sorgir des de la meitat del segle passat. Aquest és un projecte multidimensional (social, artístic, educatiu i acadèmic) adreçat i protagonitzat per la generació centennial, un acte d’apropiació de la cultura tradicional que reivindica els grans èxits de ball de creadores i creadors catalans.

Aquesta sessió d’alt voltatge és arranjada i conduïda per Magí Capdevila i amb direcció artística de Martí Torras Mayneris. La producció revela el vincle atlàntic de la música catalana i té una dimensió acadèmica perquè incorpora descobriments sorprenents derivats d’un treball d’investigació del Grup de Recerca Musicològica de l’ESMUC.  

Transatlàntic és un viatge d’anada i de tornada de cançons de músics catalans que van anar a les Amèriques i que en alguns casos la seva música torna a través de les pel·lícules de Hollywood. El nou projecte de l’OMAC juvenil ha consistit a re-apropiar-se d’aquestes cançons, portant-les a un so contemporani a través de gèneres més actuals, en els qual l’electrònica conviu amb el folk.

Darrere la recuperació de tot aquest repertori de valsos, ranxeres, mambos, cúmbies, sambes, rumbes o boleros, hi ha la bona feina de la musicòloga Anna Costal, membre de Grup de recerca en estudis culturals i musicals de l’ESMUC que ha documentat i recuperat el repertori històric. I també de Josep Pujol, que ha fet les traduccions de les lletres de l’anglès i el castellà al català, adaptant-les també al moment actual. Transatlàntic compta amb la participació de la Companyia La Tremenda, que aporta les veus solistes del projecte.
L’Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya la formem joves intèrprets punters de diferents gèneres musicals com el tradicional, el jazz o la clàssica i provinents d’arreu dels Països Catalans. Som una formació instrumental única que innova des de la tradició i que produeix els seus propis concerts i audicions, servint de plataforma als compositors emergents i d’altaveu per a la cultura popular.

L’OMAC Juvenil compta amb el suport de Fira Mediterrània, Olot Cultura i Centre Artesà Tradicionàrius, i amb la col·laboració del Grup de Recerca Musicològica de l’ESMUC.

Composició i arranjaments
Magí Capdevila
Direcció Artística
Martí Torras Mayneris
Direcció musical
Magí Capdevila
Traducció i adaptació de lletres originals
Josep Pujols
Lletres originals
Josep Pujols i Martí Torras Mayneris
Amb l’Assessorament
Anna Costals (Grup de Recerca Musicològica de l’ESMUC)

OMAC JUVENIL

Flabiol
Lola Ybran
Gralla
Laia Glück
Gralla
Anna Flores
Tenora
Gerard Monsech
Acordió diatònic
Jaume Parra
Violí
Aina Hujic
Violí
Abel Anton
Violí
Núria Cullaré
Violí
Lena Muñoz
Viola
Marina Prat
Contrabaix
Núria Casas
Guitarra
Marina Lluch
Trompeta
Cesc Badia
Trompeta
Martha Vives
Trombó
Júlia Soler
Trombó
Marina Ribas
Tuba
Ramon Berjara
Bateria
Martí Fleta
Percussió
Magí Capdevila

LA TREMENDA COMPANYIA

Veus
Paula Amell
Queralt Sànchez
Andreu Roqueta
Arnau Fà
Abril Morera
Lu Martín
Gerard Portolés
Alba Serrano
Clàudia Abellan

Disseny de so
Pau Vinyoles
Disseny d’Il·luminació
Abdon Comte
Creació audiovisuals
Martí Torras Mayneris
Disseny Escenografia
Llorenç Corbella
Martí Torras Mayneris
Disseny Vestuari
CarmePuigdevalliPlantes
Moviment
Fàtima Campos
Fotografia i Vídeo
Alejandro Ramírez

Producció executiva
Marçal Ramon
David Coll
Producció
OMAC
Distribució
El Sostingut

Més projectes