PARADÍS

Paradís és una tragicomèdia musical de la companyia Divinas,  dirigida per Martí Torras Mayneris amb text de Marilia Samper. Una petita història de la nostra història, de dones, d’artistes, de supervivència, lluita i anhel de llibertat.

A cop de copla i pasdoble, la companyia Divinas ens ofereix un mapa musical de l’Espanya de mitjans del segle XX. Un retrat sentimental de tota una generació a través de les cançons permeses durant la dictadura, moments de poca llibertat d’expressió i de gran repressió social, sexual i femenina.
En plena postguerra, la Rosa i la Carmeta malviuen del record del passat gloriós de la gran companyia de varietés: “el Paradís”. Han resistit amb elles un pianista i un clarinetista, i junts arrosseguen un bagul ple de vestits, cuplets, coples i pasdoble, i continuen viatjant i actuant clandestinament per a quatre gats en descampats. Enmig de tota aquesta sordidesa reben la visita de la Purita, una noieta ingènua, beata i sacrificada que voldria cantar al “Paradís”.
Quan apareixen les tres noies a escena tot el que era miserable i decadent, es converteix en bellesa i horror a parts iguals. Perquè l’engany, i la perversió d’un membre de la comunitat, demana un preu molt alt. I la sort es paga.

Idea original i Dramatúrgia
Marilia Samper, Martí Torras Mayneris & Divinas
Text
Marilia Samper
Direcció
Martí Torras Mayneris


Divinas
Carla Móra – Purita
Irene Ruiz – Carmeta 
Marta Móra – Rosa
Músics
Juli Aymí / Cesc Miralta  – clarinet
Federico Mazzanti / Pau Terol – piano

Direcció musical i creació arranjaments vocals
Irene Ruiz
Arranjaments musicals
Bernat Font
Federico Mazzanti
Cesc Miralta
Gabriel Amargant
Composició i arranjaments instrumentals del tema “Paradís
Mario Cobo
Gravació del tema “Paradís
Estudi Laietana
Creació i direcció coreogràfica
Carla Móra
Vanesa Domínguez

Professora flamenc
Vanesa Domínguez
Coreografia claqué
Marta Móra
Assessoria d’imatge
Glòria Duran
Disseny de vestuari i caracterització
Mon Alós
Producció de vestuari
Mon Alóss
Divinas
Pili Domínguez
Disseny d’escenografia
Martí Torras Mayneris
Albert Manubens
Construcció escenografia
La Forja del Vallès
Gemma Cusachs
Joan, Pau & Alba Joseph
Disseny de so
Pere Albiñana (Sclat!)
Disseny d’il·luminació
Martí Torras Mayneris
Marc Llobet
Disseny gràfic
Xavier Alamany
Fotografia
Roger Llonch
David del Val
Distribució
Elena Blanco & Sílvia Sáez (Magnètica Management)
Producció
Divinas
Agraïments

Joan Barril, Toni Puntí, Carles Manrique, Glòria Duran, Eduard Molner, Teatre del Patronat de la Garriga, Tonis de Taradell, Pèls Synera, Enric & Modesta, Joan & Gemma, Carles, Albert, Jordi, Pau, Janna, Dani.

Dedicat als notres avis Francisco i Rossita, Enric i Marta, Joan i Felisa, Enrique i Carmen.

Divinas

 

Crítiques

Paradís” és un preciós conte trist que inclou cançons divertides per esbandir els problemes. No us la perdeu! Amb música en directe, molt ben actuada i amb una trama que manté la intriga del destí de les tres artistes. Us fareu un favor a la vostra tendresa, sense deixar de divertir-vos ni de sorprendre’s per unes veus, tot emoció i intenció.”

Jordi Bordes, El Punt-Avui

 

“Olé!, les Divinas. El trio brilla a ‘Paradís’ amb les cançons de la postguerra. El trio juga amb el contrast de veus i de personatges, des del perfil més còmic i pallasso de Carla Móra a una brillant Ruiz que desborda sensualitat. A ritme de pasdoble, cuplet, cobla o tango rescaten la banda sonora del franquisme i el vestuari de bates de cua, plomes, aspecte… Molt efectista resulta la utilització d’unes cortines de tul que, amb un joc de llums, recrea els dos mons de les artistes: el pel davant i pel darrera. Així, a les alegres actuacions de les coristes davant del seu públic els succeeixen els drames i les discussions entre bastidors. Al final, la platea s’uneix a la festiva recuperació dels hits d’abans.”

Imma Fernández, El Periódico

 

“Radiant espectacle musical, fresc i punyent. Si es combina una expressiva selecció de coples, cuplets, pasdobles i tangos des de 1900 fins als anys cinquanta, amb un punyent fil argumental teixit per la dramaturga Marília Samper, d’un talent singular i un abrinat sentit del diàleg, tot plegat orquestrat per un director de provada eficàcia com Martí Torras, i, molt especialment, interpretat, cantat, ballat, gestualitzat per tres cantatrius amb àngel i espaterrant frescor, el resultat és un espectacle exquisit i potent com Paradís. Irene Ruiz és una mezzo càlida que incorpora el rol més dissortat, l’artista que per mantenir la filla ha de prostituir-se després de cada actuació, mentre es mina la salut. Marta Móra és la contralt que fa de directora de la companyia que crea una falsa il·lusió per tal de continuar juntes l’esgavellada companyia de varietats. I la més jove, que fa de nouvinguda pureta i abnegada, és la soprano Carla Móra, un espinguet que destil·la claror, amb cascavells a la mirada i un magnetisme de moviments i actuació que la fa radiant. Quin trio més ben conjuminat! I quin espectacle més joiós i rodó!”

Francesc Massip, El Punt-Avui

 

Més projectes