TRENCADÍS

Ser part del naixement de l’OMAC va ser un regal, dirigint per tercera vegada una gran formació de músics i fer-ho acompanyat del talent creatiu del jove i gran compositor Dani López, encara ho és més. Al seu davant, trenta dels millors músics joves d’arrel i la dolça veu de l’Anna Ferrer cantant els poemes d’alguns dels millors poetes de casa nostra. La posada en escena es va nodrir molt de les imatges de Comptagotes que van vestir la dansa de la Fàtima Campos. Guanyar el Premi Alícia al millor directe va ser la cirereta del pastís d’un projecte que va anar creixent amb molta fluïdesa. 

Premi Alícia de l'Acadèmia Catalana de la Música
al Millor Directe 2022

Trencadís, el primer projecte de l’Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya, OMAC, està signat pel jove compositor olotí Dani López Pradas a partir de poesia postcontemporània de poetes i poetesses d’arreu dels Països Catalans com Josep Pedrals, Clara Fiol, Anna Gual, Rosa Vilanova, Enric Casasses, Sònia Moya, Mireia Calafell i Juana Dolores Romero

Compost i dirigit musicalment per Dani López Pradas, per a més de trenta músics i amb Anna Ferrer com a cantant solista, Trencadís explora formes musicals ancestrals de transmissió oral i les transforma aprofitant la versatilitat tímbrica sense precedents de l’OMAC.

El compositor Dani López detecta peculiaritats sonores i musicals en fonogrames antics de música d’arrel catalana i projecta com haurien pogut evolucionar en cas d’haver arribat al segle XXI, meravellosament transformats pel pas del temps. Trencadís projecta una trobada de gran sensibilitat entre música tradicional i música contemporània on els artefactes distòpics s’integren a la composició per fer-la interessant i especial amb la posada en escena dissenyada per Martí Torras Mayneris, que s’acompanya de projeccions d’audiovisuals de Comptagotes i de la dansa de Fàtima Campos,  confegint així una escena emocional d’alt voltatge.

L’Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya està formada per joves intèrprets punters de diferents gèneres musicals, com el tradicional, el jazz o la clàssica, provinents d’arreu dels Països Catalans. Són una formació instrumental única que innova des de la tradició i que produeix els seus propis concerts i audicions, tot servint de plataforma als compositors emergents i d’altaveu per a la cultura popular.

Composición i dirección musical: Daniel López Pradas

Dirección artística: Martí Torras Mayneris

Dramaturgia: Martí Torras Mayneris i Dani López Pradas

Cantante: Anna Ferrer Coll

Plantilla instrumental: Adrià Grandia Moreno, viola de roda i tarota; Alba Careta Arnaus, trompeta; Albert Dondarza Roca, violí; Anna Urpí Baldrís, violí; Apel·les Carod Requesens, violí; Cati Plana Cerdà, acordió diatònic; Cristina Boixadera Ibern, baixó; Darío Barroso Miranda, guitarra; Elias Porter Marin, viola; Francina Mercadal Cavaller, trombó; Iu Boixader Castelar, contrabaix; Ivan Alcazo Castellarnau, tible; Ivó Jordà Álvarez, gralla i tarota; Joana Fugaroles Ferrer, viola; Joana Gumí Roca, violí; Jordi Montasell Bachs, fiscorn; Josep Cordobés Miravitlles, bateria; Manu Sabaté Benach, clarinet baix, tenora i gralla; Marc Vall Balañà, percussió; Marçal Ramon Castellà, acordió diatònic; Maria Antònia Gili Cursach, trompeta; Maria Puertas Malagarriga, tuba; Martí Villegas Pons, fiscorn; Mireia Vila Cejudo, violí; Montse Soques Berga, flabiol; Núria Casas Coll, contrabaix; Pau Puig Olives, dolçaina i sac de gemecs; Pere Olivé Aymerich, percussió i Rosa M. Rodríguez Malé, tenora.

Bailarina: Fàtima Campos Trepat

Poetas: Josep Pedrals, Clara Fiol, Anna Gual, Rosa Vilanova, Enric Casasses, Sònia Moya, Mireia Calafell i Juana Dolores Romero. 

Técnico de sonido: Pau Vinyoles Romo

Técnico de masteritzación: Ferran Conangla Mayor

Técnico de iluminación: Bernat Tresserras Pi

Diseño de escenografia: Martí Torras Mayneris

Audiovisuales: Comptagotes (Joanot Cortès Fàbregas, Alejandro Ramírez Ariza i Marta Rodriguez Quesada)

Vestuario: Miriam Ponsa 

Auxiliar de sonido e iluminación: Abdon Compta Solano

Fotografía e imagen gráfica: David Ruano 

Diseño gráfico: Oriol Piferrer Saló

Arxivos históricos de vídeo: Artur Blasco Giné

Producción: David Coll Bailador i Marçal Ramon Castellà

Comunicación: Ivó Jordà Álvarez

 

Crítiques

“L’OMAC, amb Martí Torras de director escènic, ha apostat per construir un espectacle que es pugui menjar molt per la vista, que sigui un espectacle sensorial a tots nivells, amb una pantalla gegant, llums i una posada en escena molt treballada.”

Júlia Brustenga, NÚVOL

 

Més projectes