OMAC

La OMAC o Orquestra de Música d’Arrel de Catalunya, em va donar l’oportunitat de ser el seu director artístic  dels primers tres projectes que han vist la llum entre 2021 i 2023:  Trencadís i Crui, del compositor Dani López i Transatlàntic de Magí Capdevila. Dos genis  a qui val la pena seguir de prop.

L’Orquesta de Músiques d’Arrel de Catalunya, OMAC la formen joves intèrprets punters de diferents gèneres musicals com el tradicional, el jazz o la clàssica i provinents d’arreu dels Països Catalans. És una formació instrumental única que innova des de la tradició i que produeix els seus propis concerts i audicions, servint de plataforma als compositors emergents i d’altaveu per a la cultura popular.

Amb TRENCADÍS, la primera producció de la OMAC, estrenada l’octubre del 2021, han actuat a una vintena dels millors escenaris i festivals d’arreu del país, amb un gran nombre de públic i un èxit aclaparador, que els ha portat a guanyar el Premi Alícia de l’Acadèmia Catalana de la Música com a millor Directe (juny del 2022) i a ser finalistes d’altres grans premis com l’Enderrock al Millor disc de Folk del 2022.

TRANSATLÀNTIC, és un projecte de 2023, on l’OMAC crea l’ OMAC Juvenil, i presenta Transatlàntic, un viatge d’anada i de tornada de cançons de músics catalans que van anar a les Amèriques i que en alguns casos la seva música torna a través de les pel·lícules de Hollywood. El nou projecte de l’OMAC juvenil ha consistit a re-apropiar-se d’aquestes cançons, portant-les a un so contemporani a través de gèneres més actuals, en els qual l’electrònica conviu amb el folk. Un combinat inèdit i irresistible per a públics joves on es recuperen les músiques ballables que van sorgir des de la meitat del segle passat. Aquest és un projecte multidimensional (social, artístic, educatiu i acadèmic) adreçat i protagonitzat per la generació centennial, un acte d’apropiació de la cultura tradicional que reivindica els grans èxits de ball de creadores i creadors catalans.

Aquesta sessió d’alt voltatge és arranjada i conduïda per Magí Capdevila i amb direcció artística de Martí Torras Mayneris. La producció revela el vincle atlàntic de la música catalana i té una dimensió acadèmica perquè incorpora descobriments sorprenents derivats d’un treball d’investigació del Grup de Recerca Musicològica de l’ESMUC. 

CRUI és la segona producció de la Orquesta de Músiques d’Arrel de Catalunya, OMAC, un concert inspirat en la pel·lícula El somni, de Christophe Farnarier, compost i dirigit per Dani López, amb lletres i poemes de Clara Fiol i dramatúrgia i direcció artística de Martí Torras Mayneris.

Crui explora la riquesa antropològica, ecològica i artística de la transhumància dels Pirineus i gira al voltant del transhumanisme. Ho fa a partir de les cançons que descriuen les llargues rutes geogràfiques i en faciliten la seva memorització, i d’altres formes musicals sorprenents, com el cant redoblat.

Composició i direcció musical: Daniel López Pradas
Dramatúrgia i direcció artística: Martí Torras Mayneris
Audiovisuals i inspiració: Christophe Franarier, Artur Blasco Giné
Cantants: Alba Careta, Alba Armengou, Joana Gumí, Albert Dondarza, Pau Lligadas

Plantilla instrumental: 
Adrià Grandia Viola de roda, sintetitzadors i tarota; Alba Careta Arnaus, trompeta; Albert Dondarza Roca, violí; Anna Urpí Baldrís, violí; Apel·les Carod Requesens, violí; Cati Plana Cerdà, acordió diatònic; Cristina Boixadera Ibern, baixó; Sebastià Gris, guitarra; Marina Prat, viola; Francina Mercadal Caballero, trombó; Iu Boixader Castelar, contrabaix; Ivan Alcazo Castellarnau, tible; Ivó Jordà Álvarez, gralla i tarota; Joana Fugaroles Ferrer, viola; Joana Gumí Roca, violí; Jordi Montasell Bachs, fiscorn; Josep Cordobés Miravitlles, bateria; Manu Sabaté Benach, clarinet baix, tenora i gralla; Marc Vall Balañà, percussió; Marçal Ramon Castellà, acordió diatònic; Maria Antònia Gili Cursach, trompeta; Ramon Berjaga, tuba; Martí Villegas Pons, fiscorn; Mireia Villa Cejudo, violí; Montse Soques Berga, flautí; Núria Casas Coll, contrabaix; Pau Puig Olives, dolçaina i cornamusa; Pere Olivé Aymerich, percussió i Rosa M. Rodríguez Malé, tenora.
Disseny i tècnic de sonido: Pau Vinyoles Romo
Disseny i tècnic d’ il·luminació: Roger Piqué/ Bernat Tresserra / Abdon Compta
Disseny d’escenografia: Martí Torras Mayneris i Llorenç Corbella Burgués

Audiovisuals: Comptagotes i Llano.tvAlejandro Ramírez Ariza i Sergi
Vestuari: CarmePuigdevalliPlantés

Auxiliar de so i il·luminació: Abdon Compta Solano
Fotografia: David Ruano, Mario Wurzburger, Txus Garcia, Christophe Farnarier  

Producció: David Coll Bailador i Marçal Ramon Castellà
Comunicació: Ivó Jordà Álvarez

Activitats

Més projectes