PÒSIT

Quan em van trucar en Pi i en Titín del Festival Còmic de Figueres per encarregar-me escriure i dirigir una monòleg, poc me m’hagués imaginat que seria sobre l’Alzheimer. Amb Pòsit, rendeixo un homenatge a la meva família: la meva àvia i la meva tieta inspirenn a dos dels entranyables personatges que la gran actriu Meri Yanes posa a sobre de l’escenari.

El Festival Còmic de Figueres, esperonat per l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona, amb la Dra. Maria del Mar Fernández i el Dr. Oriol Turró al capdavant, ha engrescat l’actriu gironina Meri Yanes i el dramaturg i director montmeloní Martí Torras Mayneris, i a quatre bandes, han creat aquest espectacle per a tots els públics per donar valor al sentit de l’humor en l’acompanyament de les demències.
Els cuidadors dels pacients d’Alzheimer acaben recopilant un grapat de records desorganitzats, converses absurdes i situacions hilarants. A la dura tasca de cuidar el familiar o amic, s’hi afegeix la gran responsabilitat de tenir cura d’aquests records, que per pudor o necessitat, s’acabaran oblidant mica en mica, i s’acumularan en un continent, digues-li casa, armari, calaix o cervell, fins a perdre la forma, sentit, context sense l’oportunitat de convertir-se en idea, imatge, inspiració per a futures generacions.
Totes aquestes idees boges escrites en post-its són petites mostres d’amor, felicitat i bogeria, situacions reals i imaginàries, humils capes de dignitat amb les que volem donar escalf, divertir i redescobrir una nova relació pacient-cuidador d’una manera tendra i respectuosa.
Perquè un cop el pacient s’oblidi d’aquest món d’etiquetes fluorescents,  tornarà a aparèixer aquell somriure sorneguer que tenia quan era infant, i només restarà un darrer record per oblidar-ho tot.

Espectacle estrenat al Festival Còmic de Figueres  l’any 2021.

Autor
Martí Torras Mayneris
Assessorament i col·laboració especial
Dra. Maria del Mar Fernández
Dr. Oriol Turró
Adjunt a la dramatúrgia
Sadurní Vergés
Direcció
Martí Torras Mayneris
Actriu
Meritxell Yanes Font
Espai escènic
Martí Torras Mayneris
Agustí Custey
Vestuari
Carme Puigdevalls i Plantés
Atrezzo
Joan Alfred Mengual
Moviment
Fàtima Campos
Disseny d’ Il·luminació
Russo
Martí Torras Mayneris
Disseny de So
Carles Cors
Producció executiva
Imma Bové
Xavier Valentí
Producció
Festival Còmic de Figueres
MeriYanes Produccions
Amb la col·laboració de
Ajuntament de Figueres
Fundació Salut Empordà
Ajuntament de Celrà
Fàbrica d’arts Celrà
Diputació de Girona

Crítiques

Escenificar l’Alzheimer és tot un repte. Pòsit bolca veritat amb gran sensibilitat, sense ‘oblidar’ el sentit de l’humor (que no ens falti mai) i la bellesa de l’acompanyament. Un encert posar el focus en el rol del cuidador/a (familiar/professional), que també s’ha de cuidar“.

Núria Canyamares, Recomana.cat

Més projectes