RHUM

Premi Zirkolika al millor espectacle de Pallassos 2014

 

Rhum& Cia fa anys que no treballen i que ningú no els crida per anar a actuar a enlloc. Els seus pallassos malviuen al magatzem de la companyia i un bon dia reben una trucada inesperada… Volen un bolo. Algú ha trobat un bolo. Tots els membres de la companyia es mobilitzen: treuen la pols dels instruments, les arnes dels vestits i assagen l’espectacle que els va fer famosos.
Però tenen un problema: en Rhum no hi és i no tenen August. O més aviat en tenen dos, de problemes: hi ha dos carablanques a la companyia i la pista de circ és massa petita per a tanta intel·ligència. Un dels dos haurà de deixar de ser el pallasso llest i haurà de posar-se les sabates grosses i el nas vermell.

RHUM & CIA neix de la voluntat de crear un espectacle homenatge a Joan Montanyès i Martínez, més conegut com a Monti. Martí Torras estava treballant amb en Monti en el que havia de ser el nou espectacle de Monti & cia, que s’estrenava a la Fira de Tàrrega 2013 i després faria temporada al Teatre Lliure de Montjuïc. Desgraciadament l’enfermetat que patia en Monti i la seva posterior mort no van permetre arribar a bon port. Mesos més tard, Martí Torras va decidir tirar endavant una nova història, inspirada en aquell Rhum que va escriure amb en Monti, però diferent perquè no parlaria de la mort d’aquell pallasso sinó dels que es quedaven a la seva companyia de pallassos. No tenia sentit intentar aixecar el mateix espectacle sense ell, pels components dramàtics que aquell tenia. Amb la complicitat de la família i molt especialment de Jordi Martínez, el seu tiet, es va aconseguir el finançament gràcies al Festival GREC de Barcelona i la productora Velvet Events. Més endavant va sorgir la possibilitat d’exhibició al Teatre Lliure de Gràcia, seu d’alguns dels espectacles de Monti & cia. Una nova troupe de pallassos, conformada pel primer i el darrer carablanques del Monti: el mateix Martínez i Joan Arqué, a qui se sumarien l’antic company de batalles i còmplice musical Pep Pascual i dos grans músics i intèrprets de dilatada trajectòria en altres companyies: Roger Julià i Guillem Albà.

“RHUM és un dels meus treballs més personals i està dedicat a la memòria de l’amic Joan Montanyès Martínez, Monti, amb qui estava treballant abans que se l’endugués la mort.  Junts treballàvem en un espectacle que s’havia de dir igual que aquest, RHUM, i que estava dedicat a un pallasso de principis del S.XX que va morir, casualment de la mateixa malaltia que el Monti. Es deia Jacinto Sprocani, i és reconegut com un dels millors augustos que van trepitjar les pistes de circ. En Monti sabia que estava molt malalt i junts vam escriure la història d’un pallasso que volia la seva darrera funció a l’hospital on estava ingressat. El projecte tenia cara i ulls i havíem acordat estrenar-lo a Tàrrega i més tard, al Teatre Lliure de Montjuïc. Però no hi vam arribar. Mesos més tard de la seva mort, i empès per familiars i amics del Monti, vaig decidir refer el projecte, donar-li la volta al mitjó  i parlar dels que es queden, dels companys de pista, de la seva companyia. I RHUM és ara això, un homenatge a dos pallassos. Monti apareix a l’espectacle, ell assumeix el paper de Rhum tal i com havia desitjat, però en cap cas, és el que vam escriure, perquè no tenia sentit si ell no hi era. És una cel·lebració de vida, al més pur estil Monti, recuperant entrades de pallassos, algunes que vam escriure plegats, d’altres vells números, però tot fet amb el màxim respecte cap a l’amic absent. Va per tu Monti.”

 

Martí Torras Mayneris, 2014

Direcció i dramatúrgia:
Martí Torras Mayneris
Intèrprets
Jordi Martínez, Pep Pascual, Joan Arqué, Roger Julià, Guillem Albà
Veu de la inconsciència (veu en off)
Joan Montanyès Martínez (Monti)
Composició musical
Pep Pascual, Guillem Albà
Direcció musical
Pep Pascual
Escenografia
Sarah Bernardy, Martí Torras Mayneris
Vestuari
Rosa Solé
Disseny d’il·luminació
Quico Gutiérrez
Disseny de so
Ramon Ciércoles
Cap tècnic
Xavier Xipell “Xipi”
Caracterització
Toni Santos
Assessorament de Coreografia
Montse Colomé
Ajudant de direcció
Montse Tixé
Ajudant d’escenografia
Jordi Larrea
Ajudant de vestuari
Mireia Farré
Fotografia cartell
David Ruano
Disseny cartell
Twopoints.net
Fotografies
David Ruano, Asier Bastida, Josep Aznar, Manel Sala, Pablo Agudo
Distribució
Elena Blanco – Magnètica
Producció executiva
Xavier Ribalaygua
Direcció de producció
Carles Manrique – Velvet Events
Una producció del Grec 2014 Festival de Barcelona i Velvet Events.
Amb la col·laboració de
Nau Ivanow, Teatre Auditori de Sant Cugat, l’Atrium de Viladecans, l’Ajuntament de Montmeló, Comediants, Serveis de l’espectacle Focus, Teatre Nacional de Catalunya i Teatre Lliure.
Agraïments:
Ramon Simó, Joan Font, Guillem, Jordi Graells, Tony Murchland, Sara Tibau, Nora Farrés, Benecé Produccions, Teatralnet, Albert Miret, Eva Parra, Two Points, Lupi Asensio, Martin Lorenz, Asier Bastida, Manuel Sala, Josep Aznar, Sergi Buka, Domènec de Guzmán, Fulgenci Mestres, Joan Valentí, Pau Sarraute, Sergi Martínez i a tots i a cadascun dels pallassos, músics, tècnics, directors i amics que van treballar amb el Monti, i molt especialment a aquells que van formar part de Monti & cia.
Dedicat a la memòria de Joan Montanyès “Monti”.

 

Crítiques

“Payasos en estado de gracia en el Lliure: Rhum, el mejor homenaje posible al gran Monti, con Guillem Albà, Joan Arqué, Roger Julià, Jordi Martínez y Pep Pascual a las órdenes de Martí Torras Mayneris. Belleza, poesía, alegría bulliciosa y gamberra que no decae un solo segundo (y también pide gira a gritos).”

Marcos Ordóñez, EL PAÍS

“És l’espectacle més brillant, més divertit i més ben construït que he visten molt temps… Com deien els crítics londinencs: Mateu per unaentrada!!! Explosió d’imaginació, de fantasia, de vestuari, de bon gust,
de diversió, una cosa esplèndida..”

Jaume Figueras, CATALUNYA RÀDIO

“El millor espectacle que he vist en els darrers mesos ha acabat després d’unes últimes setmanes ple fins a la bandera al Lliure de Gràcia. Un xou entranyable, dinàmic, de rialles desfermades i contenció emocional, i algun número, com el dels Swimming Brothers, que és de traca i mocador. L’homenatge al gran Monti mereix molta més vida, mereix que ho vegi tothom, perquè tothom admeti, com passa nord enllà, que els pallassos no són només dignes dels ulls dels nens. Que hi ha pallassos que traspassen fronteres, fins i tot més enllà del Nadal.”

Andreu Gomila, TIME OUT

“Rhum és una lliçó de teatre de cap a peus i pocs títols a la cartellera et donen tant la possibilitat de riure a cor què vols, emocionar-te, somiar i tornar a casa carregat d’imatges inesborrables.”

Jacinto Antón, EL PAÍS

“Removed en Rhum para remover vuestras entrañas infantiles, removed en Rhum la historia de su personaje real, y la historia de Joan Montanyès “Monti” preparando la obra, removed en la presencia de la realidad del espectáculo para que el escalofrío de la vida y de la profesionalidad recorra vuestros sentidos. Rhum es arte. Por su leyenda, por sus actores, por su color y su blanco-y-negro. Rhum debe volar por toda la geografía teatral sin fronteras. Una de esas lecciones escénicas y personales necesarias.”

Anna Jarque, ARTEZBLAI

“Un espectacle vibrant, explosivament vital i gamberro però amb altes dosis d’ofici, humanitat i tendresa, on la presència del company absent s’hi estima amb maduresa i serenitat.  “Rhum” és un espectacle acabadíssim, de comprensió universal, capaç de fer temporada a les principals ciutats europees.”

Jordi Jané, RECOMANA

“Martí Torras dirigeix un quintet d’intèrprets sensacionals que fan de Rhum un tribut majúscul a l’essència del clown. Una perla que cada nit arrenca rialles, aplaudiments i admiració.”

Toni Mata, AVUI

“L’espectacle desprèn “joie de vivre”, il·lusió, i mostra que el pallasso és un personatge imprescindible a la nostra societat.”

Santi Fontdevila, ARA

Més projectes