LA TAVERNA DELS BUFONS

En un purgatori de músics i comediants, Will Kemp i Robert Armin, els dos còmics de la companyia més famosa de Londres, reben la notícia de la mort de William Shakespeare.
Només ell podria salvar-los i donar-los la glòria que es mereixen si demostren la seva vàlua com a actors còmics.
Però és incert que Shakespeare arribi l’endemà, que reconegui el talent dels seus bufons, i que ells no ho esguerrin tot amb la seva actuació.

 

Quan el 23 d’abril de 1616 va morir William Shakespeare, els dos clowns de la seva companyia ja feia temps que criaven malves.
Quatre-cents anys més tard, Focus m’encarregava una comèdia on la vis còmica de dos grans actors com Joan Pera i Carles Canut s’equilibrés amb la poètica de Shakespeare, en l’aniversari de la seva mort.

Furgant entre noms i biografies de comediants anònims que van estar al seu servei, vaig topar amb els noms de William Kemp i Robert Armin. Shakespeare els considerava indispensables i escrivia personatges per a ells perquè sabien com connectar amb el gran públic. Encasellats en el rol de comediants, van abandonar la companyia Lord Chamberlain’s Men sense fer gaire soroll i, avui en dia, no se’n sap gaire cosa. Kemp i Armin no van coincidir mai en escena. Potser ni tan sols es van conèixer en vida.

Vaig considerar que els dos cèlebres comediants, aquells bufons tan populars que van contribuir en gran mesura a la glòria del gran Shakespeare, bé es mereixien una història. El fet de donar veu a dos personatges històrics com William Kemp i Robert Armin, em permetia ensenyar una cara menys amable del bard anglès en aquest any d’homenatges i glorificacions.

Podríem riure’ns de Shakespeare i de tots aquells egòlatres que arriben a tenir èxit amb l’ajuda d’uns quants lleials infeliços que, com un Vladimir i un Estragó del segle XVII, són desterrats en la ignomínia de l’oblit.

La Taverna dels Bufons és la comèdia surrealista que us presentem. Un espectacle de creació  tan apassionant com quimèric, escrit a quatre mans amb la Denise Duncan, amb qui hem aixecat un nou text shakespearià utilitzant rèpliques de totes les seves obres, cosint-les una a una, traient-les de context en benefici d’una nova història.

Un joc metateatral que s’ha anat polint artesanalment fins als darrers dies d’assajos amb la complicitat del mestre Joan Sellent, que ha traduït de zero gran part d’aquest material, i amb les grans aportacions que han fet en Joan, en Carles i el Dafnis donant vida (o mort) a aquests personatges. No voldria oblidar la magnífica banda sonora d’Els Berros de la Cort, que ens transporten a l’època del teatre elisabetià.
Serveixi, doncs, de reconeixement a totes aquelles persones anònimes que han ajudat algú a triomfar i mai ningú els ho ha agraït i també d’homenatge als comediants, raça d’actors massa sovint menystinguda.

Shakespeare coneixia prou bé les seves aptituds, i els necessitava per acostar el seu teatre a tots els públics.
Avui, en aquest embarcador ple de barrils buits, un Purgatori d’ànimes errants és l’escenari de la trobada dels dos bufons amb el poeta. Ara són els actors còmics qui el necessiten a ell. Només Shakespeare els podrà salvar de l’oblit.
¿Com podem encabir, en aquest espai, el gran desfici d’aquests dos bufons oblidats per l’amor?
Feu el que us plagui: aplaudiu o esbronqueu, que l’escenari és derrota o és trofeu.

Martí Torras Mayneris

Espectacle estrenat al Teatre Romea de Barcelona, el 20 de desembre de 2016.

Autoria
Martí Torras Mayneris
Denise Duncan
Traducció original de Shakespeare
Joan Sellent
Direcció
Martí Torras Mayneris
Intèrprets
Joan Pera
Carles Canut
Dafnis Balduz
Música en directe
Els Berros de la Cort
Jordi Batallé
Gavin Buckley
Elda Daunis
Marc Daunis
Xus Jiménez
Escenografia
Sarah Bernardy
Martí Torras Mayneris
Vestuari
Rosa Solé
Disseny d’Il·luminació
Quico Gutierrez
Espai sonor
Ramon Ciércoles
Caracterització
Toni Santos
Ajudantia de direcció
Denise Duncan
Moviment
Fátima Campos
Mestre d’armes
Isaac Morera
Direcció de producció
Amparo Martínez
Cap de producció
Maite Pijuan
Producció executiva
Raquel Doñoro
Responsable tècnic
Moi Cuenca
Regidor
Blai Pera
Sastressa
Olga Fibla
Caps Tècnic Teatre
Raul Martinez i Sergio Lobaco
Construcció escenografia
Uli Weigel, Carles Piera
Teló
Castells i Planas
Taller d’escenografia
Jordi Castells
Confecció de vestuari
Goretti 
Premsa
Anna Casasayas i Marta Ferrà
Màrqueting i comunicació
Publispec
Cartell i Fotografia
David Ruano
Disseny gràfic
Santi&Kco
Agraïments
Rafató Teatre, Celler Ca’l Marino, Mercè Luchetti, Mercè Campos, Bernat Martí, Dani Ortiz i Martí Torras Oliva
Producció
Teatre Romea

 
Crítiques

“Festa d’amor a l’ofici del teatre amb tres actors que xalen i fan xalar, sota l’ombra de William Shakespeare. Joan Pera i Carles Canut ofereixen un recital esplèndit –ben acompanyats per Dafnis Balduz– que subratlla la grandesa i les febleses dels que posen la veu i el gest al servei d’unes paraules que són una vida altra, una vida hipotètica, una vida possible. Shakespeare tenia l’univers sencer al cap però els actors són les estrelles que ens diuen les rutes per on anar passant. Sense ells, el joc no seria possible. Amb aquest exercici metateatral , la parella de còmics ens convida a donar gràcies a centenars d’actors i actrius que multipliquen les nostres vides i ensfan feliços.  Quan Pera i Canut, al final de l’espectacle, excel·leixen tot encadenant breus monòlegs, la pell morta dels actors es posa al servei d’una forma sublim de veritat i bellesa., que ens obliga a a ser dignes de dir-nos humans.”

Francesc-Marc Álvaro, La Vanguardia.
 
“La taverna dels bufons és un delicat exercici teatral o metateatral. Gràcies als autors que escarboten, furguen, remenen, destrien i s’endinsen en el text de l’immens Shakespeare, i frase a frase cusen els fragments i creen una comèdia bella i divertida. Mai havia assistit a aquesta mena de joc insuperable. Sí, senyor: això és fer teatre!”
 
Isabel-Clara Simó, La Vanguardia
 
“Pera i Canut deixen a l’audiència amb la boca oberta”
Juan Carlos Olivares, El País
 
Dos clowns enormes”
Santi Fontdevila, Timeout

Més projectes